Btw berekenen, wanneer moet ik dat doen?

Heb je zelf een bedrijf of winkel dan ben je zelfstandige. Je dient dan btw af te dragen over de omzet die jij maakt. Overigens is dit niet alleen zo voor een zelfstandige maar ook voor rechtspersonen zoals die er zijn in stichtingen of naamloze vennootschappen.

Voor sommige beroepen en personen andere btw-regels

Bijvoorbeeld artiesten en commissarissen hebben ook te maken met btw. Het is wel zo dat er voor hen andere btw-regels zijn. Dit worden ook wel bijzondere btw-regels genoemd. Deze btw-regels gelden ook voor de zogenoemde nevenwerkzaamheden en voor maatschappen.

Het berekenen van btw

De btw ofwel belasting toegevoegde waarde kent verschillende tarieven. Het hangt af van de diensten of goederen die je levert welk percentage aan btw er gerekend moet worden. Het algemene percentage aan btw dat berekent mag worden is 21%. Dit geldt voor producten en diensten die niet vrijgesteld zijn en die niet vallen onder het tarief van 9% btw of 0% btw.

Wanneer kan ik btw aftrekken?

Maak je kosten voor je bedrijf in Nederland of koop je goederen in voor je bedrijf dan kan je de btw die je hebt betaald hierop in veel gevallen aftrekken. Dit dien je dan in te vullen op je btw-aangifte. Voor het terugvragen van btw zijn nog een aantal regels die gesteld zijn en die gehandhaafd moeten worden.

Geen btw betalen

Er zijn gevallen waarin je geen btw berekenen mag. Dit is onder andere zo wanneer de goederen die je hebt ingekocht vrijgesteld zijn van btw, wanneer de afnemer de btw betaalt of wanneer je bedrijven hebt die met elkaar handelen.

Wanneer de afnemer de btw betaalt dan noemt met dit een verleggingsregeling. Je dient in dat geval jouw eigen btw-identificatienummer te vermelden maar ook dat van de afnemer.

Heb je in Nederland meer bedrijven dan kunnen deze samen en fiscale eenheid vormen. Door de btw voegen zij zich dan samen tot 1 grotere financiƫle, economische en organisatorische organisatie. Leveren zij goeden en diensten aan elkaar dan hoeven zij geen btw af te dragen.

Wanneer en hoe moet je btw-aangifte doen?

Met een eigen bedrijf kan je de btw-aangifte digitaal doen. Je kunt deze indienen op de website van de Belastingdienst. Deze aangifte kan je per jaar, per kwartaal of per maand doen. De meeste kleinere bedrijven doen deze per kwartaal om het zo overzichtelijk te houden.

Tip: www.berekenenbtw.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.