Is een bedrijfshypotheek voordeliger als een pand huren?

Een bedrijfshypotheek kan in de regel voordeliger zijn als het huren van een pand. Wanneer er een bedrijfshypotheek loopt dan kunnen er diverse kosten afgetrokken worden van de omzet. Natuurlijk is dat ook mogelijk met huur van een gehuurd pand.  Bij het aangaan van een bedrijfshypotheek en bijvoorbeeld versneld aflossen van het hypotheekbedrag, komt er een punt waarop er nog slechts weinig of zelfs helemaal niets meer open staat en het pand volledig is afgelost. Wanneer dat het geval is zijn er ook geen maandelijkse lasten meer. Wanneer er een pand gehuurd wordt worden de kosten alleen hoger of blijven op zijn minst hetzelfde.

Wanneer is een bedrijfshypotheek afsluiten een verstandige keuze?

Een bedrijfshypotheek afsluiten is een verstandige keuze wanneer je al even op weg bent met je onderneming en de kans groot is dat er winst zal worden gemaakt. Wanneer je er met je bedrijf positief voorstaat en wanneer er een langere periode van winst zal worden verwacht, is het niet zo dat het niet toch alsnog de verkeerde kant op kan gaan. Risico’s blijven er altijd, maar die risico’s zijn dan wel tot het minimum beperkt.

Hoe de toekomst van je bedrijf er precies uitziet is niet te voorspellen. Het kan wel goed op een rijtje gezet worden in bijvoorbeeld een bedrijfsplan. Een bedrijfsplan is in principe door iedereen op te stellen, echter het moet wel gecontroleerd worden door iemand die daar verstand van heeft. Wanneer het bedrijfsplan is nagekeken kan het prima dienen als voorspelling van de toekomst van het bedrijf waar een bedrijfshypotheek voor moet worden afgesloten.

Het is ook belangrijk het aan te kopen pand goed te laten bekijken voordat het wordt aangekocht. Wanneer het pand in goede staat is, zonder achterstallig onderhoud, dan is de kans groter dat er niet op korte termijn grote kosten zullen zijn. Wanneer er grote kosten komen aan het pand dan wordt de financiële positie ook wankel en wellicht het pand ook minder waard. Wat dan weer een negatieve positie kan geven mocht het pand verkocht moeten worden.

Wat is de eindconclusie?

De eindconclusie is dat wellicht in de startfase van een bedrijf het beter kan zijn om een pand te huren. Wanneer het bedrijf wat langer bestaat en de financiële zekerheden wat groter zijn, dan is het juist weer een beter idee om een bedrijfshypotheek af te sluiten. Mits de potentie van het bedrijf voldoende is.