Zo schrijf je een goede vacature

Wanneer er een functie vervuld moet worden binnen een bedrijf, is de eerste stap het opstellen van een vacature. Dit is helaas waar het soms al misgaat. Een vacature schrijven doe je niet zo makkelijk. Het moet een wervende tekst zijn die bovenal leesbaar is en informatief. Ook moet je rekening houden met het soort mensen dat de vacature leest. Bij een technische vacature krijg je weer andere mensen die de tekst gaan lezen, dan een vacature voor een functie bij de Burgerking. Hieronder kun je lezen hoe je een goede vacature schrijft om mensen aan te zetten tot een sollicitatie.

Het belang van de vacaturetekst

Je kunt veel mensen met de juiste talenten mislopen in het recruitment proces, wanneer de vacaturetekst niet goed is. Er zijn namelijk heel veel vacatures te vinden in vacaturebanken, en meestal scannen mensen er enkel overeen. Daarom ook dat veel bedrijven kiezen voor het uitbesteden van dit proces, aan bijvoorbeeld een bedrijf als Werken bij EG. Een dergelijk bedrijf is precies gespecialiseerd op het gebied van vacatures en sollicitaties. 

De DALT methode

Bij het schrijven van een vacaturetekst kun je het beste de DALT methode aanhouden. De letters staan voor de Engelse woorden description, application, location en title. De DALT methode is er dus om ervoor te zorgen dat de juiste onderdelen in je vacature terugkomen, zodat deze beter opvalt en leesbaarder wordt. Ook wordt je vacature zo beter vindbaar. Denk er wel aan dat je de titel niet te origineel maakt, met een hip woord of afkorting. De titel mag pakkend zijn, maar moet nog wel de woorden bevatten waarop mensen zouden kunnen zoeken in een vacaturebank. Noem bijvoorbeeld de formele functienaam en de plaats van de baan. Wanneer je vacatures in Groningen via werkenbijEG gaat uitzetten, noem dan ook alle details.

Een wervende tekst

Na een duidelijke titel kan het werven beginnen. Dit doe je aan de hand van een inleiding die de interesse van de lezer wekt. Je kunt dit doen door de tekst te beginnen met de impact die je met de functie zal hebben voor de maatschappij bijvoorbeeld. Ook kan je juist beginnen met het aantrekkelijkste gedeelte van de baan, zoals een hoog salaris of flexibele werktijden. Met deze tips kun jij een pakkende vacaturetekst schrijven. Je zou dus ook gebruik kunnen maken van vacaturewebsites om je vacature beter zichtbaar te maken. Online zijn er genoeg te vinden, benader er een paar en informeer naar de mogelijkheden!